Öngyilkos gondolatok

Sokan kerülnek ugyanis olyan kilátástalan helyzetekbe, amikor összecsapnak fejük fölött a hullámok, és egyetlen menekülési útvonalként az öngyilkosság gondolata merül fel bennük. Pedig ez nem megoldás a problémák kezelésére.


Az öngyilkosság az emberi élet egyik legtragikusabb eseménye, amelyet tudatosan követ el valaki annak érdekében, hogy kioltsa a saját életét.

Öngyilkos gondolatok

Magyarországon sem ismeretlen az öngyilkosság fogalma. Főleg manapság. A gazdasági válság óta ugyanis folyamatosan nő az öngyilkosok száma. Magyarországon naponta 6-an, évente körülbelül 2400-2500-an fordulnak maguk ellen. Sajnálatos tény, hogy az ország évtizedek óta vezető szerepet tölt be az öngyilkossági világranglista élén: 1985-ben hazánk az első helyen, 1997-ben pedig az ötödik helyen állt.


Mi állhat a háttérben?


Azért is nehéz megelőzni a katasztrófát, mert nincsenek egyértelmű jelei annak, hogy valaki öngyilkosságot fog elkövetni. Azonban az olyan kockázati tényezők, mint a kezeletlen pszichiátriai betegségek (pl. depresszió, skizofrén megbetegedés, szenvedélybetegségek), az egyedüllét, a reménytelenség, az alkoholizmus, a munkanélküliség, a tragikus életesemények, a drogfüggőség és a sorstalanság valódi rizikófaktornak számítanak, és felhívhatják a „beteg” környezetében élők figyelmét a problémára.Kiből lehet öngyilkos?


Az öngyilkosság gondolata nemtől és kortól függetlenül bárkinél felütheti a fejét. A nemek tekintetében bár a férfiak között kevesebb a depresszióban szenvedő, nehezebben adják jelét pszichológiai értelemben vett gyengeségüknek, így sokkal inkább hajlamosak arra, hogy kioltsák saját életüket. A statisztikák is ezt a tényt támasztják alá: átlagosan háromszor több férfi lesz öngyilkos, mint nő.
Figyelem: nem csak a felnőttek vannak veszélyben. Egyre több az elhanyagolt és magányos fiatal, akikre nem figyelnek oda a szüleik, így a tragédia is sokszor elkerülhetetlen. Fokozza továbbá az öngyilkosság valószínűségét, ha a családban sajnálatos módon már előfordult hasonló katasztrófa.
Általánosságban elmondható, hogy az öngyilkosságra hajlamos emberek szeszélyesebbek, és nem tudják, hogyan kezeljék problémáikat és viharos érzelmeiket.Hogyan előzhető meg a tragédia?


Az öngyilkosság megelőzhető, de csak segítséggel. Bármilyen öngyilkossági kísérletre utaló megjegyzést komolyan kell venni. Ha már a közvetlen környezet nem tudja kezelni a helyzetet, akkor érdemes szakember véleményét kérni. Az időben elkezdett megfelelő pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés ugyanis életet menthet.